Хүмүүсийн 95% нь будаагаа буруу агшаадаг. Туршлагатай тогооч нар хүртэл будааны хүнцлийг яаж арилгахаа мэддэггүй
Будаанд агуулагдах хорт бодис нь ургалтын явцад ашигласан химийн гаралтай бордоо, хортон шавьжиас хамгаалах, устгах хорноос үүдэлтэй. Будааны талбайг он удаан жил ашигласан байх тул хөрсөнд нь хорт бодисын хуримтлал үүссэн байдаг. Будаа – алдартай абсорбент, будаа идэхэд бие махбодид агуулагдах хорт бодисыг өөртөө шингээдэг. Будаа нь яг л ийм байдлаар хөрсний бохирдлыг өөртөө шингээнэ…
Мөн будаа тээвэрлэдэг хайрцаг, уут сав нь хүнцэл ихээр агуулсан байдаг – хулганаас хамгаалах зорилготой. Будааг урсгал усанд ус нь цагаан тунадасгүй болтол нь угааж хэрэглэх ёстой ажээ.
Будаанд агуулагдах хүнцлийн зөвшөөрөгдсөн хэмжээ ямар байх ёстой вэ? Чухам ямар хэмжээний тухай яригдаад байгаа нь маш их сонирхол татна. Хүнцэл нь хүний бие махбодийн хэвийн үйл ажиллагааг алдагдуулахад хүргэдэг ялангуяа зүрх судасны өвчлөл, бөөрний дутагдал, хорт хавдар, чихрийн шижин зэрэг өвчин. Аз болж зөв цэвэрлэж болгосны ачаар будаанд агуулагдах хорт бодист хордох магадлалыг багасгах бүрэн боломжтой ажээ. Та бүхэндээ дэлгэрэнгүй тайлбарыг өгөх гэж байна.
Будааг хэрхэн зөв болгох вэ?
Япончууд, хятадууд будаагаа хүйтэн урсгал усанд 7 удаа угаадаг, ингэснээр будаанд агуулагдах эргэлзээтэй агууламжийг эрс бууруулна гэж үзнэ. Энэ аргыг яаралтай будаа болгох үед л хэрэглэх ажээ. Угтаа бол будаагаа маш их усанд шөнөдөө дэвтээж хонуулбал илүү сайн цэвэрлэгддэг гэж үздэг. Шөнө усанд хонуулсан будааны хүнцэл 80%-иар багасч хүний эрүүл мэндэд үзүүлэх сөрөг нөлөө нь буурна. Эрүүл мэнддээ анхаарал тавих нь чухал биз дээ?
Дэвтээсэн будаа бас нэг эерэг нөлөө үзүүлдгийг анхаарах нь чухал. Шөнө өөрт шаардлагатай усыг шингээж авсан тул болохдоо ч хурдан байна. Урьдчилан дэвтээсэн будаа 13-хан минутад л болно. Амт, чанарын хувьд ч ярих юмгүй, болсныхоо дараа нэг нэгээрээ салсан хөвсгөр зөөлөн будаа идэх нь.
Хүнцэл зэрэг хорт бодисыг багасгаж хөвсгөр зөөлөн будаа идэхийн тулд дараах аргаар будаагаа болгоно уу:
Будаа болгох зөв арга (хүнцлийг арилгах)
Хуурай будаа, усны харьцаа 1:5 байна.
Будаагаа усанд дэвтээж хонуулна.
Өглөө нь будаагаа хэд хэдэн удаа угаана, ус өнгөгүй болтол угаах хэрэгтэй.
Будааны усыг цаасан алчууранд шингээж авна.
1 хэсэг будаа (аяга), 1,5 хэсэг нь ус байна. Аль болох бүлээн ус будаандаа хийгээрэй.
Чимх давс нэмнэ. Давс нь будааны амтыг сайжруулдаг.
Будаагаа буцлангуут нь галаа эрс багасгана. Будаатай савны тагийг таглах эсвэл тавгаар битүүлж орхино.
Будаа зөөлөн гал дээр 10-15 минутад болно. Ямар ч тохиолдолд тагийг нь авч болохгүй Санаж яваарай: таг авлаа будаа бүтэлгүйтнэ.
Амттай, хөвсгөр, нэг нэгээрээ салсан бас эрүүл будаагаа амтархан зооглоорой.
Азербайжаны оршин суугч бидэнд пловны нэгэн сонирхолтой жорыг илгээсэн юм. Нэг өчүүхэн ялгаа бий: будаагаа давстай усанд дэвтээнэ, энэ нь бас л сайн талтай. Будаа нь илүү амттай бөгөөд цагаан болдог байна Үүнээс гадна давстай ус нь ямар ч таагүй үнэрийг арилгана. Харамсалтай нь зарим нэг үйлдвэрлэгчдийн будаа санаагаар унахад хүргэдэг. Болсон будаа нь нэг л эвгүй амттай, яг л хулгана амьдарч байсан мэт… Танд тийм зүйл мэдрэгдэж байсан уу?
“Азербайжанд будааг яг л ийм аргаар болгоно. Эмээ, ээж минь будаагаа урьд орой нь давстай усанд хийж хонуулна, будаа сайхан болдог гэж үздэг. Бас будаагаа яг л гоймон шиг давстай усанд болгоно. Будаагаа бүрэн болоогүй байхад нь амтлагчуудаа нэмээд галаа багасгана. Ингэж хийсэн плов нь узбек, турк, афган пловны амтнаас эрс ялгаатай. Бас Иранд пловоо ингэж хийж иддэг юм байна лээ. Зайлшгүй байх ёстой амтлагч нь шафран…” Хөвсгөр будаа идэхийн тулд ингэж л болгох хэрэгтэй юм байна.
Надад сонирхолтой санагдсан бас нэгэн арга байгааг олж мэдлээ. Жишээ нь: сүү, цөцгийн тос, кардамоноор амталж болгосон будаа. Будаагаа урьдчилан дэвтээж хононо. Будаан дээрээ халуун сүү хийж зөөлөн галаар жигнэнэ, жигнэхдээ кардамоноо хийж амтлах хэрэгтэй. Өөрийн амтанд тааруулаад сахар нэмж болно. Пудингийг санагдуулам амттай, анхилуун үнэртэй каш болох тул та заавал туршиж үзээрэй.
Бас узбекийн нэгэн жор байна, хэлэхгүй дуугүй өнгөрч чадахгүй нь: маштай будаа. Маш – самарны онцгой амттай жижиг төрлийн ногоон вандуй. Амт нь будаатай гайхалтай зохицно. Будаагаа маштай цуг урьдчилан дэвтээж хонуулаад зөөлөн гал дээр жигнэнэ. Шим тэжээлтэй, амттай бас өег будаа бэлэн.
Хүнцлийн тухай бидний бэлдсэн нийтлэлийн доор бичсэн нэгэн уншигчийн сэтгэгдэл санаанаас гардаггүй юм: “би их эртний хүн бололтой, өвчтэй шүдэнд минь хүнцэл хийчихээд маргааш нь сугалж байсан удаатай…” Яах аргагүй цаг хугацаа өөрчлөгдөж байна. Ахуйн хэрэглээ, хоол хүнс болон эргэн тойронд байгаа хорт бодисын тухай нэг их ярьж санаа зовдоггүй байжээ. Одоо нөхцөл байдал өөрчлөгдсөн. Эрүүл мэнддээ анхаарал тавих нь маш чухал, хүн болгон өөрийнхөө толгойг хариуцан амьдарна.
Бидний нийтлэл танд хэрэгтэй санагдаж чадсан уу? Та цагаан болон бусад төрлийн будаагаа яаж угааж, хэрэглэж байна вэ? Будаагаа дэвтээж хонуулж үзсэн үү? Будаа болгох жорыг бусадтайгаа хуваалцах хүсэл танд байгаа болов уу? Бидний нийтлэлийг хадгалаад аваарай.
АНХААРУУЛГА: Уншигчдын бичсэн сэтгэгдэлд mgltimes.com хариуцлага хүлээхгүй болно. mgltimes.mn сайт ХХЗХ-ны журмын дагуу зүй зохисгүй зарим үг, хэллэгийг хязгаарласан тул Та сэтгэгдэл бичихдээ бусдын эрх ашгийг хүндэтгэн үзнэ үү.
-
УИХ-ын чуулган Хүний эрхийн үндэсний комиссын даргаар Д.Сүнжидийг томиллоо
2023-11-30
-
Нийслэлийн 2024 оны төсвийн төслийг танилцууллаа
2023-11-30
-
Зам, тээврийн хөгжлийн сайд С.Бямбацогт хоёр хуулийн төсөл өргөн мэдүүлэв
2023-11-29
-
Монгол Улс, Вьетнам Улс хооронд дипломат харилцаа тогтоосны түүхт 70 жилийн ой 2024 онд тохионо
2023-11-29
-
ДАРХАНЫ ЗАМ 5 САЙДЫН НҮҮР ҮЗЭВ
2023-11-29
-
Эмээлтийн махны хэргийг өнөөдөр дахин шүүнэ
2023-11-28
-
СҮХБААТАР АЙМГИЙН 15.7 МЯНГАН ГА ОЙН САНД ОЙ ЗОХИОН БАЙГУУЛАЛТЫН АЖИЛ ХИЙГДЭЖ БАЙНА
2023-09-13
-
Эмнэлгүүдэд эх, нярайн тусламж үзүүлэх тоног төхөөрөмж хүлээлгэн өглөө
2023-09-13
-
“Хүннү молл”-ын урдах гэрлэн дохиог буулгасан тул явган зорчигчид зөвхөн нүхэн гарцаар гарна
2023-09-13
-
“iPhone”-ийн шинэ загварууд IX/22-ноос худалдаанд гарна
2023-09-13
-
ОХУ бордоогоо Энэтхэгт хөнгөлөлттэй үнээр нийлүүлэхээ болив
2023-09-13
-
Монгол Улсад хүүхдийн шатрын анхны ордон байгуулжээ
2023-09-13
-
Хил дамнасан боомтуудын төмөр замын ажлыг эрчимжүүлж байна
2023-09-13
-
АНУ-ын Ерөнхийлөгч асан Жон Ф.Кеннедигийн хэргийн гэрч анх удаа ам нээлээ
2023-09-13
-
Оросын Airbus A320 нисэх онгоц техникийн гэмтлийн улмаас Сибирийн хээр талд газарджээ
2023-09-13
-
Мароккод газар хөдлөхөөс өмнө ажиглагдсан гэрлийг эрдэмтэд тайлбарлаж чадахгүй байна
2023-09-13
-
ЦЕГ: МӨРДӨН ШАЛГАХ АЖИЛЛАГАА ЯВАГДАЖ БАЙНА
2023-09-13
-
36 ДУГААР ТОГТООЛЫН ХЭРЭГЖИЛТИЙГ ЭРЧИМЖҮҮЛЭХ АЖЛЫН ХЭСЭГ ХУРАЛДАВ
2023-09-13
-
Иргэн: Ганц хараатай нүдэнд минь хагалгаа хийгээд дордуулсан тул Улсын ерөнхий прокурорын газарт хандаж байна
2023-09-13
-
Бизнес эхлүүлж буй залуучуудад санхүүгийн дэмжлэг олголоо
2023-09-12
-
ОХУ-ын тэрбумтнууд “Yandex”-ийн 51 хувийг $7 тэрбумаар үнэлэн худалдан авч магадгүй
2023-05-22
-
СЭРЭМЖЛҮҮЛЭГ: Орон нутгийн замд осол гарч, нэг хүн бэртжээ
2023-05-22
-
Шороон шуурганы улмаас автомашинд гэмтэл учирсан бол хохирлоо барагдуулж болно
2023-05-22
-
НҮБ-ын Гамшгийн эрсдэлийг бууруулах Дээд түвшний уулзалтад оролцож байна
2023-05-19
-
Шуурганаар 38 айлын хашаа нуран, дээвэр хууларч, цахилгааны утас гэмтжээ
2023-05-19
-
“Burberry” АНУ-д эрэлт буурсныг мэдээлснээр хувьцааны ханш нь унав
2023-05-19
-
Автомашин түр зогсох үед буугаад сураггүй болсон хүнийг нисэх буудлаас олжээ
2023-05-19
-
“Их-7”-ийн бүлэг ОХУ-д үзүүлэх шахалтаа нэмэгдүүлж, шинээр хориг тавина
2023-05-19
-
Эхоны зүүний хатгалт, биопси шинжилгээний 70 хувийг ЭМД-аас хөнгөлнө
2023-05-19
-
Францын Ерөнхийлөгч Макроны Монголд хийх айлчлал ням гарагт эхэлнэ
2023-05-19
-
ХОЁР ӨРӨӨ БАЙРНЫ ХЭМЖЭЭТЭЙ БАЙШИНГ ГУРВАН САЯ ТӨГРӨГӨӨР БАРИХ БОЛОМЖТОЙ
103503 Уншсан
-
Сар уугаад сахар үгүй болоод байгаа ургамал чинь энэ шүү дээ
66512 Уншсан
-
НОГООН ӨНГИЙН ЛАА АСААГААД ХОЁР ТЭВЭН ЗҮҮ БАРИАД ХҮСЛЭЭ ХЭЛЭЭД ҮЗ! ГАЙХАМШИГ
56702 Уншсан
-
ХЭДХЭН ӨГЛӨӨ САРМИСЫГ ӨЛӨН ЭЛГЭН ДЭЭРЭЭ ИДСЭНИЙ 10 ИТГЭМЭЭРГҮЙ АШИГ ТУС
47420 Уншсан
-
Нэгэн аав өдөр бүр үүгээр нүүрээ цэвэрлээд хүүгээсээ ч залуу харагдах болсон!
46078 Уншсан
-
Нурууны хэддүгээр үенд суулт өгснөөс хамаарч өвдөлт өөр өөр байдаг. Хадгалаад аваарай
42319 Уншсан
-
Хоёрхон өндөг хэрэглээд үе мөчний өвчнөөс ингэж салаарай!
36710 Уншсан
-
Лаврын навчны ТУРААХ, САЙХАН НҮҮРТЭЙ БОЛГОХ, ҮЕ МӨЧ ЭДГЭЭХ итгэмээргүй ач тус
36439 Уншсан
-
ХОЁРХОН ХЯМДХАН ЭМЭЭР УРГАСАН ЯСНЫ ӨВЧНӨӨС САЛСАН МИНЬ
35089 Уншсан
-
Найз нөхдөдөө дуулгаарай: эдгээр 10 эм бэлдмэлүүд бөөрийг маш ихээр гэмтээдэг байна!
34619 Уншсан
-
Үүнийг хэрэглэснээр миний нойр булчирхай яг л “цаг” шиг ажилладаг болсон!
33769 Уншсан
-
Гавар ашиглан хэвлийн таргалалт буюу харвингаас салах арга бүсгүйчүүдэд үр дүнгээ өгч байна. Гаварны гайхалтай 12 хэрэглээ
32627 Уншсан
-
Будаа угаасан усны гайхамшгийг мэдэх үү? Мэдэхгүй бол ШЭЙРЛЭЭД АВААРАЙ!
31531 Уншсан
-
АРДЫН ШИРЭГЛЭХ ДОМЫГ НЯЛХ ХҮҮХЭДТЭЙ ХҮН БҮР МЭДЭЭРЭЙ…
30650 Уншсан
-
Ходоод тань үргэлж өвддөг бол үүнийг найруулж уугаад нам дар!
30576 Уншсан
-
Хүүхдээ үгэнд ордог болгох 10 зальтай арга
29699 Уншсан
-
Нүдний доорх үрчлээг ердөө 2 хоногт арилгана! Энэхүү төгс аргыг та туршаад үзээрэй …
29503 Уншсан
-
Үүнийг уугаад уушгины цэрээ ховхлоорой!
29426 Уншсан
-
Сарандаа өргөл өргөхөд сэв хир ариусч, сэтгэлийн гомдол гутрал арилна
28333 Уншсан
-
Нойр булчирхайг эдгээх чөмөгний эмчилгээний ач тус
26255 Уншсан
-
Шилдэг ажилтнаа алддаг удирдлагын 9 алдаа
26122 Уншсан
-
БИ ОДОО 70 НАСТАЙ Ч, ҮҮНИЙГ УУСНААС ХОЙШ ҮЕ МӨЧНИЙ ӨВЧИН ГЭЭЧИЙГ ОР ТАС МАРТСАН!
26098 Уншсан
-
Мэс засалгүйгээр нүүрний арьс чангалах арга. Өдөрт ердөө 10-хан секунд зарцуулахад л хангалттай
25649 Уншсан
-
ХҮН ҮХЛИЙН ДАРААХ 49 ХОНОГТ ЮУГ ТУУЛДАГ ВЭ?
25380 Уншсан
-
Хүүхдийн “сэвлэг үргээх ёслол”-д хүн бүрийг урьдаггүй
25199 Уншсан
-
3-хан орцтой энэ аргыг 7 хоногт нэг удаа хэрэглэснээр арьсны гүн нүхжилтийг шууд арилгаж хурдан цайруулж, дахиж хэзээ ч сэвхтэхгүй!
24954 Уншсан
-
Элгийг 3 сарын дотор бүрэн цэвэрлэх шидэт дэглэм
24410 Уншсан
-
Лүүжин тавиулсан айлаас гарлага байнга гарч, гаслан зовлон ТАСАРДАГГҮЙ
24131 Уншсан
-
Нойр булчирхайн тухай таны заавал мэдэж байх ёстой 5 зүйл
23675 Уншсан
-
Хүмүүсийн 95% нь будаагаа буруу агшаадаг. Туршлагатай тогооч нар хүртэл будааны хүнцлийг яаж арилгахаа мэддэггүй
23048 Уншсан